Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Πρόσεξε μην ξεφύγεις από το πρότυπο


Πρόσεξε μην ξεφύγεις από το πρότυπο.. Ο γυναίκες είναι φτιαγμένες για να κοιτάζονται. Όχι να κοιτάζονται από θαυμασμό για την ενέργεια, την εξυπνάδα ή την προσωπικότητά τους, αλλά για το σώμα τους και την εμφάνισή τους. Και όχι για το σώμα τους σαν εργαλείο ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας ή ακόμα και σαν μέσο δράσης και ακτιβισμού, αλλά για το σώμα τους σαν αντικείμενο διακόσμησης.. του χώρου, του ματιού σου, της παρέας σου; λίγη σημασία έχει.

Πρόσεξε μην ξεφύγεις από το πρότυπο. Φτιάξε τα μαλλιά σου να είναι μακριά και λαμπερά και ανέβα πάνω σε κείνα τα ψηλά τακούνια. Ναι, εκείνα που με το ζόρι στέκεσαι, πόσο μάλλον περπατάς μέσα τους. Δεν πειράζει, σκέψου πόσο υπέροχη θα φαίνεσαι και θα νιώθεις εκεί πάνω. Θα νιώθεις, όχι επειδή εκφράζει προσωπικά εσένα, αλλά επειδή οι άλλοι θεωρούν ότι είναι έτσι. Αλλά ούτε και αυτό έχει πολύ σημασία.

Πρόσεξε μην ξεφύγεις από το πρότυπο. Κάνε την τέλεια αποτρίχωση και μην αφήσεις καμία μικρή ή μεγάλη τριχούλα σε κανένα σημείο του σώματος. Ναι, ούτε στο μπικίνι, ούτε στις μασχάλες, ούτε και στα χέρια. Οι τρίχες δεν είναι δείγμα μιας περιποιημένης, γλυκιάς και θηλυκής γυναίκας.

Πρόσεξε μην ξεφύγεις από το πρότυπο. Αφού τα κάνεις όλα αυτά, βγάλε την τέλεια φωτογραφία για τους λογαριασμούς σου στα social media. Όχι αυτήν που αντανακλάει την προσωπικότητά σου και τη ζεστή σου ενέργεια, αλλά αυτή με τα μαλλιά να ανεμίζουν, με το duck face, με το σέξι ύφος, με το μαγιώ που δείχνει πόσο τέλεια το σώμα σου έχει προσαρμοστεί στα πρότυπα της βιομηχανίας ομορφιάς. Και άσε τους άλλους να σε κοιτάζουν και να σε θαυμάζουν. Γι’ αυτό άλλωστε είσαι φτιαγμένη, το είπαμε από την αρχή και φρόντισε να μην το ξεχάσεις μέχρι το τέλος.

Πρόσεξε μην ξεφύγεις από το πρότυπο. Και αν τα κάνεις όλα αυτά θα συλλέξεις δεκάδες, αν είσαι από τις τυχερές ακόμα και εκατοντάδες ή χιλιάδες λάικς από τους θαυμαστές σου και τις θαυμάστριές σου, γιατί οι γυναίκες είναι φτιαγμένες για να κοιτάζονται, και αυτό το ξέρουν καλά γυναίκες και άντρες, και όλες/οι τους έχουν προσαρμοστεί, προσέχοντας να μην ξεφύγουν από το πρότυπο.

Πρόσεξε μην ξεφύγεις από το πρότυπο. Και αν το κάνεις, πρόσεξε να το κάνεις με τον συμβατικό τρόπο. Αν επιλέξεις να ακολουθήσεις καριέρα ή να γίνεις μια γυναίκα που σκέφτεται εκτός από το να φαίνεται, φρόντισε ταυτόχρονα να συμβαδίζεις και με όλα τα υπόλοιπα πρότυπα. Φρόντισε να παντρευτείς και να κάνεις παιδιά και να είσαι super woman μέσα και έξω από το σπίτι. Και φρόντισε να τα κάνεις αυτά όχι όταν και με όποιον πραγματικά σε εκφράζει, αλλά όταν και με όποιον σου υπενθυμίζουν οι υπόλοιποι ότι πρέπει να γίνει.

Γιατί ναι, η γυναίκα είναι φτιαγμένη για να κοιτάζεται, αλλά μέχρι κάποια ηλικία. Κανένας και καμία δεν θέλει να βλέπει μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας να δημοσιεύει φωτογραφίες με μαγιό ή απλά με το δικό της φυσικό γυμνό σώμα. Μετά από αυτήν την ηλικία η γυναίκα είναι φτιαγμένη για να φροντίζει κάποιους άλλους. Παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους; λίγη σημασία έχει και αυτό.

Φρόντισε να είσαι περιποιημένη, όμορφη και χαμογελαστή όπου και αν βρεθείς. Ναι, περιποιημένη σύμφωνα με τα καθιερωμένα πρότυπα, όχι με το δικό σου προσωπικό στυλ. Και προπαντός μη χάσεις τον έλεγχο και σηκώσεις τη φωνή σου ή μιλήσεις απότομα. Αυτό είναι ένα προνόμιο που δικαιούνται μόνο οι άντρες φίλοι και συνάδελφοί σου. Γιατί αν το κάνεις θα στιγματιστείς ως σκύλα. Ναι, καλά το σκέφτηκες δεν υπάρχει το αντίστοιχο αρσενικό του ‘σκύλα’, γιατί ο άντρας που θα το κάνει αυτό θα χαρακτηρισθεί απλώς αποφασιστικός και δυναμικός. Αν είναι και ωραίος σύμφωνα με τα αρρενωπά πρότυπα (ναι, υπόκεινται και οι άντρες σε πρότυπα ομορφιάς) μπορεί και γοητευτικός.

Πρόσεξε λοιπόν μην ξεφύγεις από το πρότυπο. Κλεισ’ το καλά σε ένα κουτάκι και κουβάλα το μαζί σου όπου και αν πας. Στο σπίτι, στη δουλειά, στον δρόμο, στη διασκέδαση. Κρύψε το κλειδί και μην το ανοίξεις ποτέ και αφήσεις ελεύθερο το πρότυπο να πετάξει και να εξαϋλωθεί. Και αν γνωρίσεις άλλους ανθρώπους  ζήτησέ τους να σου δείξουν και το δικό τους κλειστό κουτάκι. Σιγουρέψου ότι δεν έχουν ξεφύγει ούτε εκείνοι από το πρότυπο, ότι δεν το άφησαν να φύγει και να χαθεί.

Έτσι θα μπορέσετε εύκολα να συνεννοηθείτε, δεν θα χρειαστεί να βρείτε διόδους επικοινωνίας για θέματα περίπλοκα που ξεφεύγουν από το πρότυπο. Δεν θα χρειαστεί να ανταλλάξετε κουτάκια ή να προσπαθήσετε να ανοίξετε τα κουτάκια σας με κλειδάκια που δε χωρούν στις κλειδαριές. Τα κουτάκια με το πρότυπο κάνουν τα πράγματα απλά και κατανοητά. Θέτουν πλαίσια και απλώς προσαρμόζεσαι σε αυτά. Δεν αναρωτιούνται, δε μιλούν, δεν ακούν, δεν αντιδρούν. Όμορφα, απλά και περιποιημένα. Όπως ακριβώς κι εσύ, που είσαι φτιαγμένη για να κοιτάζεσαι, σύμφωνα με το πρότυπο, και όχι για να αντιδράς.

Δημοσιεύτηκε στο Μωβ την Κυρ. 15 Μαρ 2015 και στο dubium το Σάβ. 14 Μαρ 2015.


1 σχόλιο:

  1. τα πρότυπα είναι για τους φλώρους.. ή μάλλον καλύτερα για τις επιλογές των κομ-ιλ-φω γυναικών.
    τοχω πει χίλιες φορές, τα τακούνια βγαζουν τα λεφτά τους στο κρεβάτι, όχι στο δρόμο..
    τα λόγια σου, μου θυμίζουν τις φεμινίστριες της εποχής μου, που ανέβαιναν επάνω σου και χαιδευόταν μόνες τους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τον οργασμό τους..
    δεν ειναι έτσι τα πράγματα..
    οσα χρονια και να περάσουν η γυναίκα είναι γυναίκα, και ο άνδρας, άνδρας. Το κεφαλαίο μετράει.. γιατί, άλλο η γυναίκα και άλλο η Γυναίκα.. το αυτο ισχύει και δι ημάς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή