Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Υπάρχει ο έρωτας

Υπάρχει ο ανεκπλήρωτος έρωτας, ο έρωτας με την πρώτη ματιά, ο έρωτας της διπλανής πόρτας, ο έρωτας εξ’ αποστάσεως, ο έρωτας στον χώρο εργασίας, ο έρωτας από κοινά ενδιαφέροντα, ο λάγνος έρωτας, ο kinky έρωτας, ο πλατωνικός έρωτας, ο έρωτας που τα συνδυάζει όλα, ο εγωιστής έρωτας, ο έρωτας που δεν λογαριάζει πόσα θα δώσει, ο παράνομος έρωτας, ο έρωτας που δεν έχει τίποτα να κρύψει και δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, ο αποκλειστικός έρωτας, ο ανοιχτός έρωτας, ο έρωτας που είναι πειραχτικός και παιχνιδιάρης, ο σοβαρός έρωτας.

Θα μπορούσα να δώσω πολλά παραδείγματα από ταινίες, βιβλία, ποιήματα, ιστορίες φίλων, τη δική μου εμπειρία, για μερικά ή όλα από αυτά τα είδη έρωτα (ποιος άλλωστε δεν έχει να δώσει..;) Για παράδειγμα μου αρέσει πολύ ο παιδικός και παιχνιδιάρης έρωτα του Ethan Hawke και της Gwyneth Paltrow στην ταινία "Μεγάλες Προσδοκίες" και τον έζησα δυνατά με έναν παιδικό μου φίλο από το μέρος όπου παραθερίζαμε όταν ήμουν μικρή κάθε καλοκαίρι. Ή ποιος μπορεί να ξεχάσει τον λάγνο έρωτα στο βιβλίο "Τα Μαύρα Φεγγάρια του Έρωτα" του Pascal Bruckner, καθώς και στην ομώνυμη ταινία του Roman Polanski; Ακόμα ένας αγαπημένος έρωτας αν και μάλλον λιγότερο γνωστός, ο ανεκπλήρωτος έρωτας στην ταινία "Νύφες" του Παντελή Βούλγαρη που κορυφώνεται σε δύο ευρηματικές σκηνές: όταν σκύβει και της δένει το λυμένο κορδόνι του παπουτσιού της στο κατάστρωμα του πλοίου, και όταν της δίνει το αποχαιρετιστήριο φιλί στα μαλλιά της που έχουνε ασπρίσει μέσα σε ένα βράδυ από το δίλημμα του αν θα μείνει μαζί του ή θα πάει στην Αμερική όπως προοριζόταν από την οικογένειά της για να παντρευτεί εκεί έναν άγνωστο άνδρα, Έλληνα μετανάστη.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι έρωτες.. Οι έρωτες που δε χωράνε μέσα σε συγκεκριμένα καλούπια, που υπάρχουν πέρα από περιγραφές, που ξεχειλίζουν αν προσπαθήσεις να τους βάλεις μέσα σε κουτάκια. Που ξεφεύγουν από συγκεκριμένα μέρη και τόπους, που ξεγελούν τον χρόνο, που εκτείνονται πέρα από τον χωροχρόνο και πέρα από τις πέντε αισθήσεις, που δεν μπορείς να προσδιορίσεις αν πρόκειται για έρωτες του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος. Που παίζουν μαζί σου και σε ξεγελούν, που πότε σοβαρεύουν και πότε γελούν, που δεν τοποθετούνται στη σφαίρα της καρδιάς ή της λογικής, αλλά ακροβατούν πηδώντας στις μύτες, πότε από τη μια και πότε από την άλλη. Που σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός, που κάνουν την καρδιά σου να χτυπά δυνατά τη στιγμή εκείνη που το περιμένεις το λιγότερο απ’ όλες, που είναι παιχνιδιάρηδες και γεμάτοι εκπλήξεις, οι έρωτες που δεν μπορείς παρά να σταθείς προσοχή μπροστά τους και να ακολουθήσεις το παράδειγμά τους.

Αυτοί είναι οι έρωτες που, αν είσαι φτιαγμένος για εκείνους και έχεις το θάρρος να τους αφήσεις να σου αποκαλύψουν όλα τα μυστικά και ολόκληρες τις διαστάσεις τους, μπορούν πραγματικά να σε σώσουν.  Όχι ψευτο- και συνηθισμένα, αλλά βαθιά και σαρωτικά. Όπως ο Johnny Cash και η June Carter έσωσαν ο ένας τον άλλον στην πραγματική ζωή αλλά και στην ταινία "Walk the line", μέσα από τον θυελλώδη και καθηλωτικό έρωτά τους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου