Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Μπορεί το καλοκαίρι να τελείωσε, όμως η περίοδος που ξεκινάει μπορεί να είναι από τις πιο δημιουργικές της χρονιάς εάν ενεργοποιηθούμε σε όσα γίνονται γύρω μας και μπούμε στη διαδικασία να αφουγκραστούμε τις ανάγκες μας, ψυχής και σώματος.

Να λοιπόν μερικές ιδέες για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η χρονιά που έρχεται και να αξιοποιηθούν δημιουργικά η ενέργεια και ο χρόνος μας!

  1. Ξεκινήστε ανακύκλωση. Αν κάνετε ήδη ανακύκλωση συσκευασιών, ανακαλύψτε τρόπους οικιακής κομποστοποίησης. Θα εκπλαγείτε με τον όγκο των απορριμάτων που δε χρειάζεται να πεταχτούν, αλλά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν!
  2. Χορέψτε, όπου και όποτε σας δίνεται η ευκαιρία. Κατά προτίμηση όσο πιο ανεξέλεγκτα επιτρέπουν οι περιστάσεις, και λίγο παραπάνω.
  3. Κόψτε το κάπνισμα. Όχι με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά με τη βοήθεια φίλων και δραστηριοτήτων που θα σας κάνουν να … ξεχάσετε ότι κάποτε καπνίζατε!
  4. Γνωρίστε και εμπλακείτε σε συλλογικότητες, οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και ομάδες που προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα, είτε στη ζωή κάποιων ανθρώπων, είτε  στη ζωή μέσα στην πόλη.
  5. Αρχίστε ένα νέο χόμπυ. Δε χρειάζεται να σας κοστίσει μια περιουσία, μπορείτε να το κάνετε δωρεάν σε κάποιον κοινωνικό χώρο ή με κάποιον εναλλακτικό τρόπο, π.χ. στο δίκτυο ΚΟΙΝΟ με ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.
  6. Δώστε χώρο και χρόνο στις σκέψεις σας.  Σκεφτείτε και αφουγκραστείτε αυτά που νιώθετε και αυτά που θα θέλατε να κάνετε, και στη συνέχεια μοιραστείτε τα, συζητώντας με φίλους ή γράφοντας γι’ αυτά.
  7. Κλείστε την τηλεόραση. Διαβάστε, γράψτε, βγάλτε φωτογραφίες, χορέψτε, κάντε ποδήλατο, μιλήστε με φίλους, κάντε έρωτα.
  8. Ξεκινήστε να γυμνάζεστε. Όσο σημαντικό είναι να νιώθουμε άνετα και να αγαπάμε το σώμα μας όπως είναι, άλλο τόσο είναι να το να το φροντίζουμε, να το βελτιώνουμε και να νοιαζόμαστε γι’ αυτό. Άλλωστε όσο περισσότερο αγαπάμε κάτι, τόσο περισσότερο θέλουμε να το φροντίζουμε.
  9. Γίνετε πιο ανοιχτοί και πιο ανεκτικοί σε ό,τι νέο ή διαφορετικό συναντάτε γύρω σας. Μόνο το νέο και το διαφορετικό μπορεί να μας εξελίξει πραγματικά.
  10. Ερωτευτείτε! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η νέα φθινοπωρινή χρονιά και να είναι όσο πιο δημιουργική γίνεται. Είναι αυτό που σε χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις και κάνει το φθινόπωρο να μοιάζει με άνοιξη.
Photography by Caitlin Worthington



Μπροστά στις κάννες των όπλων τους θα απαντάμε με τέχνη, δράση, δημιουργία, αλληλεγγύη και ανυπακοή.

Ethereal Illustration by Eibatova Karina
http://www.flickr.com/photos/eika_dopludo/

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Οι φωτογραφίες του βραβείου Pictet στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Munem Wasif – Water 2009
Ed Kashi – Earth 2010
Chris Jordan – Growth 2011
Simon Norfolk – Power 2013





Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με τα έργα από τις φωτογραφικές αποστολές των Munem Wasif, Ed Kashi, Chris Jordan, Simon Norfolk (σε προβολή), που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς βραβείου Prix Pictet, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με την ελβετική τράπεζα Pictet και την Candlestar (Λονδίνο).
Παράλληλα, παρουσιάζονται σε βιντεοπροβολή τα έργα των 12 φωτογράφων (Robert Adams, Daniel Beltrá, Mohamed Bourouissa, Philippe Chancel, Edmund Clark, Carl De Keyzer, Luc Delahaye, Rena Effendi, Jacqueline Hassink, An-My Lê, Joel Sternfeld, Guy Tillim) που επιλέχθηκαν στην τελική φάση του τέταρτου βραβείου Pictet με θέμα «Power / Δύναμη».

Το Βραβείο Pictet (www.prixpictet.com)

Το Βραβείο Pictet (Prix Pictet) αποτελεί ένα παγκόσμιο βραβείο για τη φωτογραφία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σκοπός του βραβείου είναι να επιστήσει την προσοχή του κοινού παγκοσμίως στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της νέας χιλιετίας, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φωτογραφίας.
Ο πρώτος κύκλος του βραβείου είχε ως θέμα του το «Νερό (Water)», ο δεύτερος τη «Γη(Earth)», ο τρίτος την «Ανάπτυξη (Growth)» και ο τέταρτος τη «Δύναμη (Power)».

Το βραβείο αποτελείται από δύο μέρη: ένα χρηματικό έπαθλο (100.000 ελβετικά φράγκα) που απονέμεται σε εκείνον φωτογράφο ο οποίος, σύμφωνα με τη γνώμη μιας ανεξάρτητης επιτροπής, παρήγαγε μια σειρά έργων που ανταποκρίνεται πιο πειστικά στο εκάστοτε θέμα του βραβείου, και τη φωτογραφική αποστολή (commission), η οποία αποτελεί μια μορφή πρόσκλησης από τους μετόχους της Τράπεζας Pictet & Cie σε έναν από τους φωτογράφους της τελικής φάσης του κάθε βραβείου να ταξιδέψει και να φωτογραφίσει μια συγκεκριμένη περιοχή, όπου η Τράπεζα υποστηρίζει ένα σχέδιο βιωσιμότητας.


Το Βραβείο Pictet στο ΜΦΘ

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι εργασίες των Munem Wasif, Ed Kashi, Chris Jordan και Simon Norfolk, στους οποίους ανατέθηκε να φωτογραφίσουν στο Μπαγκλαντές, τη Μαδαγασκάρη, την Κένυα και το Αφγανιστάν αντίστοιχα στους τέσσερις κύκλους του Βραβείου.
Σημειώνεται ότι η εργασία του πολυβραβευμένου δημιουργού Simon Norfolk, που παρουσιάζεται σε προβολή, παρουσιάστηκε επίσης σε προβολή στο φεστιβάλ φωτογραφίας “Les Rencontres d’Arles” στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2013 και προγραμματίζεται να εκτεθεί στο Somerset House στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2013.

Η έκθεση του ΜΦΘ περιλαμβάνει επίσης και βιντεοπροβολή με τα έργα των φωτογράφων (Robert Adams, Daniel Beltrá, Mohamed Bourouissa, Philippe Chancel, Edmund Clark, Carl De Keyzer, Luc Delahaye, Rena Effendi, Jacqueline Hassink, An-My Lê, Joel Sternfeld, Guy Tillim) που επιλέχθηκαν στην τελική φάση του τέταρτου βραβείου Pictet με θέμα τη «Δύναμη».

Η έκθεση αυτή δεν αποτελεί την πρώτη συνεργασία του ΜΦΘ με το διεθνές Βραβείο Pictet. Το ΜΦΘ, στο πλαίσιο του εκθεσιακού του κύκλου «Τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης και ο άνθρωπος», παρουσίασε τις εκθέσεις «Νερό-Ρεύματα» (2008-2009) και «Γη-Ίχνη» (2009-2010), το ένα μέρος των οποίων περιελάμβανε τα έργα των φωτογράφων που επιλέχθηκαν στην τελική φάση του Βραβείου Pictet και το άλλο – παραγωγή του Μουσείου – έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Παράλληλα, το 2011 παρουσίασε την έκθεση «Ανάπτυξη», η οποία δεν εντάχθηκε στο συγκεκριμένο κύκλο του Μουσείου και περιελάμβανε μόνο τα έργα του Βραβείου Pictet.
----------------------------------------------------------

Munem Wasif – Αλμυρά Δάκρυα: Ζωές ξεχασμένες στη Σαθκίρα του Μπανγκλαντές

Φωτογραφική αποστολή: Νερό

Οι εικόνες του Munem Wasif είναι από την περιοχή της Σαθκίρα του νοτιοδυτικού Μπανγκλαντές. Eκεί κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το νερό, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν. Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης καλλιέργειας γαρίδας, η περιοχή μαστίζεται συχνά από φυσικές καταστροφές, υφίσταται ακανόνιστες, ζημιογόνες βροχοπτώσεις, και μία σταθερή αύξηση στην αλμυρότητα των υδάτινων πόρων της. Οι καθιερωμένες δομές εργασίες και οι κοινωνικοί ιστοί που βασίζονταν άλλοτε σε αυτές, έχουν καταστρατηγηθεί. Η αγροτική εργασία έχει υποβαθμιστεί σε εποχιακή ενασχόληση και πολλοί είναι εκείνοι που επιχειρούν να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις προς εύρεση πόσιμου νερού, ψαριών και οικοδομικών υλικών – «ανέσεις» που μπορούσαν να βρουν πολύ ευκολότερα στο παρελθόν. Αναγκασμένοι σε ένα τέτοιο τρόπο ζωής εκτίθενται σε μία τρομακτική σειρά, ασυνήθιστων ίσως, κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από σκυλόψαρα, βασιλικές κόμπρες αλλά ακόμη και από την υπό εξαφάνιση τίγρη της Βεγγάλης.
Το φωτογραφικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα σπαρακτικό, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητο κάλεσμα για δράση.

Ed Kashi - Μαδαγασκάρη: Μια χώρα εκτός ισορροπίας

Φωτογραφική αποστολή: Γη

Η Μαγαδασκάρη ανήκει, σύμφωνα με επιστήμονες, στις τρεις σημαντικότερες, όσον αφορά τη βιοποικιλότητά της, περιοχές του πλανήτη. Ταυτόχρονα, βρίσκεται και στη λίστα με τις πιο φτωχές και περιβαλλοντικά προβληματικές χώρες στον κόσμο. Μέσα από τις εικόνες του Ed Kashi μπορεί κανείς να δει την απειλούμενη ομορφιά του νησιού αυτού. «Η αποστολή αυτή για το Βραβείο Pictet βρίσκεται σε ευθεία σχέση με την κραυγή που ακούγεται παγκοσμίως ζητώντας να σταματήσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, όπως ορίζονται από τους αξιοπρεπείς και γεμάτους ζωντάνια κατοίκους της νοτιοανατολικής Μαγαδασκάρης», λέει o Kashi.

Chris Jordan – Ushirikiano: Χτίζοντας ένα Βιώσιμο Μέλλον στη Βόρεια Κένυα

Φωτογραφική αποστολή: Ανάπτυξη

Ο Chris Jordan ονομάζει τη σειρά φωτογραφιών του στην Κένυα, Ushirikiano. Η λέξη σημαίνει «συνεργασία» στα σουαχίλι. Το έργο του επικεντρώνεται στην επισφαλή ύπαρξη και διαβίωση των κοινοτήτων της βόρειας Κένυας, η οποία μαστίζεται από καταστροφική ξηρασία. Ο ίδιος εξηγεί: «Η ανάθεση του Prix Pictet ήταν ένα σαφάρι χιλίων μιλίων σε μορφή φωτο-ντοκιμαντέρ και σε μέρη της Κένυας όπου σπάνια βλέπουν οι τουρίστες. Εκεί συνάντησα μη-κυβερνητικούς οργανισμούς να δουλεύουν με τις τοπικές φυλές, για να δημιουργήσουν έναν βιώσιμο τρόπο ζωής, βασισμένο στη μέριμνα και την διάσωση του περιβάλλοντος, την προστασία της άγριας ζωής και την ειρήνη. Παρά τις τεράστιες αντιξοότητες – μεταξύ των οποίων η φτώχεια, η ξηρασία, το παράνομο κυνήγι άγριων ζώων – καθώς και την εισβολή αμφίβολης ποιότητας θρησκευτικής, εμπορικής και εκπαιδευτκής κουλτούρας, αυτή η ήσυχη, μικρής εμβέλειας επανάσταση, της οποίας ηγούνται οι γέροντες των φυλών, φέρνει σταδιακά ειρήνη και σταθερότητα σε μία μεγάλη περιοχή της Κένυας. Αποτελεί ίσως ειρωνεία το ότι οι πιθανότητες επιτυχίας τους μακροπρόθεσμα, εξαρτάται κυρίως από εμάς, τον υποτιθέμενο ανεπτυγμένο κόσμο και το κατά πόσο μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτό το κομμάτι της Κένυας ρημάζεται ολοένα και περισσότερο από τις συνέπειες της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.»

Simon Norfolk – Η εποχή της καταστροφής

Φωτογραφική αποστολή: Δύναμη

Οι φωτογραφίες του Simon Norfolk είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς ταξιδιών στο Αφγανιστάν, στην περιοχή Bamyan, τα οποία υποστηρίχθηκαν από την ανθρωπιστική οργάνωση “Medair” που έχει την έδρα της στην Ελβετία και αποτελεί εταίρο του Prix Pictet για τον τέταρτο κύκλο του βραβείου. Η “Medair” δραστηριοποιείται στο Αφγανιστάν από το 1996, βοηθώντας τις τοπικές κοινότητες να μάθουν τεχνικές επιβίωσης απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Επίσης, διδάσκει και εφαρμόζει στρατηγικές Μείωσης Ρίσκου Καταστροφής, όπως είναι η δημιουργία υποδομών πρόληψης πλημμύρας, έτσι ώστε οι κοινότητες να έχουν τη δύναμη να προστατευθούν από μελλοντικές απειλές.

INFO:

http://www.thmphoto.gr/

http://www.prixpictet.com/portfolios/


The place with the five beaches and one natural pool.

Photo by ChristinSa

Δοκιμάσατε ποτέ αφού ξεφλουδίσετε το αγγουράκι για τη σαλάτα να μην πετάξετε τη φλούδα, αλλά να τη χρησιμοποιήσετε για να δροσιστείτε; Κόψτε σε μικρές ή μεγαλύτερες λωρίδες και ακουμπήστε μία από αυτές πάνω στο πρόσωπό σας. Η αίσθηση δροσιάς είναι φανταστική, ακόμα και αν το αγγουράκι βρισκόταν εκτός ψυγείου! Ξεκινήστε από το μέτωπο και περάστε με τη φλούδα ολόκληρο το πρόσωπο και το λαιμό για μια άμεση αίσθηση δροσιάς και ευεξίας. Είναι το μυστικό της μητέρας μου και το κάνει κάθε φορά που ξεφλουδίζει αγγουράκι. Στη συνέχεια μπορείτε να συνεχίσετε και με το υπόλοιπο σώμα, ιδανική περιποίηση για μετά το καλοκαίρι που το σώμα έχει χορτάσει άπλετη ζέστη και ήλιο. Τελειώστε αυτό το μικρό τελετουργικό χαλάρωσης ξαπλώνοντας και τοποθετώντας τις φλούδες πάνω σε κλειστά μάτια για μερικά λεπτά. Θα νιώσετε πολύ πιο φρέσκοι μόλις σηκωθείτε! Extra tip: για ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση κάντε όλο το παραπάνω εντελώς γυμνοί! ;)


No matter it is already the first of September, a part of thought will remain there.. At least, until next summer.


Nisyros island, Dodekanese, Greece
Photo by ChristinSa


Sun = warmth, source of life, earth connection
Tousle = disarrange, mingle, put in disorder
Sun-Tousled.
Photo by ChristinSa