Κίνημα για το νερό: Όσο παγκόσμιο, τόσο τοπικό
Εσύ τι θα απαντούσες στην ερώτηση: «Τι σημαίνει για σένα το νερό»; Το νερό είναι υγεία και χαρά, είναι πηγή ζωής,ανήκει σε όσους το πίνουν, και πολλά άλλα έγραφαν τα δεκάδες post-its που ήταν κρεμασμένα έξω από το κτίριο της ΕΥΑΘ, στις κινητοποιήσεις για την προάσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη από την πρωτοβουλία S.O.S.ΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ. Η περίοδος ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς έληγε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες για την εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΑΘ, και κατά συνέπεια την ιδιωτικοποίησή της.
Uganda: ένας μικρός χαίρεται το μπάνιο του. Photo by Στέλιος Παπαρδέλας. |
Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ δεν είναι καινούριο, όμως πριν από μερικούς μήνες επανήλθε στο προσκήνιο με την απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει σε ιδιώτες το 51% των μετοχών της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Η ΕΥΑΘ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ που αποφασίζει και την τιμολογιακή της πολιτική ήδη από το 2011, με σκοπό τη δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησής της.
Και ενώ η κυβέρνηση δείχνει αυτήν τη φορά αποφασισμένη να προχωρήσει στην πώληση αυτού του τόσο βασικού και δημοσίου αγαθού που προσφέρεται στους πολίτες από μία κερδοφόρα επιχείρηση, το ίδιο αποφασισμένη εμφανίζεται και η πρωτοβουλία που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη με σκοπό την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, με κεντρικό σύνθημα S.O.S.ΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ. Η πρωτοβουλία αποτελείται από το ιδιαίτερα αγωνιστικό σωματείο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, καθώς και αρκετούς φορείς, οργανώσεις, συλλογικότητες και απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς πρόκειται για θέμα που αφορά όλους τους κατοίκους του νομού Θεσσαλονίκης που υδρεύονται από την ΕΥΑΘ. Παράλληλα, η Κϊνηση 136 είναι μια πρωτοβουλία που διεκδικεί την εξαγορά της ΕΥΑΘ από τους ίδιους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη δημιουργία τοπικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε επίπεδο δήμων και δημοτικών διαμερισμάτων του νομού Θεσσαλονίκης.
Μέσα από τις κινητοποιήσεις που έχει πραγματοποιήσει η πρωτοβουλία S.O.S.ΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, θέτει ένα πολύ σημαντικό, πλην παραμελημένο ζήτημα, τόσο από τις κεντρικές και τις τοπικές κυβερνήσεις, όσο και από τους ίδιους τους πολίτες που έχουν ξεχάσει να το διεκδικούν: αυτό το Δημοψηφίσματος, ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης να αποφασίσουν για το νερό που πίνουν. Παρ’ ότι αυτονόητο εκ πρώτης όψης, στην πράξη διόλου κατοχυρωμένο σαν δικαίωμα. Με ένα πρωτότυπο δρώμενο οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες ενημέρωσαν τον κόσμο και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να πιέσουν τους Δήμους της Θεσσαλονίκης για την υιοθέτησή του.
Και πράγματι, το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού Δήμου Θεσσαλονίκης ψήφισε ήδη την πρόταση για δημοψήφισμα, μετά από αρκετές τοποθετήσεις όπου υποστηρίχθηκε η σημασία του νερού ως δημόσιου αγαθού. Παρά την ιστορική από πολλές απόψεις απόφαση, ο δρόμος μέχρι την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος παραμένει μεγάλος, ενώ μέχρι την τελική πολιτική απόφαση για τη διατήρηση του νερού ως δημόσιου αγαθού ακόμα μεγαλύτερος. Μέχρι τότε, ελπίζω όλοι οι πολίτες της πόλης να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας το δικαίωμά μας σε ένα πολύτιμο αγαθό που ανήκει σε όλους.
Info: Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τησελίδα της πρωτοβουλίας S.O.S.ΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ: http://sostetonero.blogspot.gr/, μέσω της οποίας μπορείτε επίσης να υπογράψετεστην πανευρωπαϊκή καμπάνια συλλογής υπογραφών:http://www.right2water.eu/. Για την Κίνηση 136 επισκεφτείτε: http://www.136.gr/
Δημοσιεύτηκε στο Τέχνες Ποικιλίες & Τσίπουρα - free press, Τεύχος Ιουνίου 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου