Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τι αγαπάνε οι ψυχές που ερωτεύονται δυνατά;

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ερωτευόμαστε;  Ή γιατί υπάρχουν άνθρωποι που μας έλκουν πολύ δυνατά, πολλές φορές για φαινομενικά ανεξήγητους λόγους; Μην μου πείτε τα κοινά ενδιαφέροντα, η εμφάνιση.. όχι, δεν μπορεί η εξήγηση στο πιο περίεργο και μυστήριο πράγμα του κόσμου να είναι τόσο απλοϊκή .. γιατί τι είναι ο έρωτας αν όχι το πιο περίεργο πράγμα που μπορεί να σου τύχει.. γιατί αυτόν/ήν; γιατί τόσο δυνατά; γιατί με τη συγκεκριμένη διάρκεια, πολύ ή λίγο;..

Και μην μου πείτε ότι δεν αναρωτηθήκατε κι εσείς: Γιατί υπάρχουν περίοδοι που είναι τόσο δύσκολο να ερωτευτείς; και μετά μονομιάς μπαμ! και βρίσκεσαι ερωτευμένος βαθιά, απρόσμενα, απόλυτα.

Δεν έχει να κάνει με τα κοινά ενδιαφέροντα, τα κοινά χόμπυ, την ίδια μουσική, το ίδιο στυλ.. Όχι όχι, ερωτευόμαστε τους ανθρώπους που οι ψυχές μας αγαπάνε τα ίδια πράγματα! Και όταν λέω οι ψυχές μας αγαπάνε, μιλάω για μια αγάπη που τυλίγει ολόκληρη την ύπαρξή μας, που κατευθύνει τη στάση ζωής μας, τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους, και φυσικά την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μας.

Και για να εξηγηθώ: δύο άνθρωποι μπορεί να αγαπάνε τα ταξίδια, ή τη θάλασσα, ή μια αθλητική δραστηριότητα.. τι είναι όμως αυτό που αγαπάνε οι ψυχές τους και εκφράζεται με αυτές, και πολλές άλλες διαφορετικές συνήθειες; Σίγουρα πρόκειται για κάτι αρκετά πιο βαθύ και πολύ λιγότερο προφανές . Και αυτό είναι που έχει σημασία, όχι ο τρόπος που εκδηλώνεται  μέσω μιας συνήθειας ή δραστηριότητας. Γι’ αυτό και άνθρωποι με κοινές δραστηριότητες μπορεί να μην ταιριάζουν καθόλου, ενώ άλλοι με εντελώς διαφορετικές συνήθειες να ερωτευτούν πολύ δυνατά.

Είναι λοιπόν όταν οι ψυχές μας αγαπάνε τα ίδια πράγματα. Ένας μεγάλος έρωτας μπορεί π.χ. να γεννηθεί εάν μία ψυχή που αγαπάει τους ανθρώπους συναντήσει μια άλλη ψυχή που αγαπάει τους ανθρώπους. Η αγάπη  αυτή μπορεί να εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους στον καθένα, και να δημιουργεί διαφορετικές προσωπικότητες. Αλλά οι ψυχές που αγαπάνε τους ανθρώπους, εάν είναι τυχερές και συναντηθούν, θα αναγνωριστούν και θα αγαπηθούν, χωρίς απαραίτητα να γνωρίζουν το γιατί, και ίσως χωρίς να συνειδητοποιούν τι είναι αυτό που κάνει τον έρωτά τους δυνατό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τις ψυχές που αγαπάνε τη ζωή. Τις ψυχές που αγαπάνε το ρίσκο ή εκείνες που αγαπάνε τον πόνο. Τις ψυχές που αγαπάνε την ευγένεια ή τη δικαιοσύνη.

Τι αγαπούσαν οι ψυχές του Johnny Cash και της June Carter και αγαπήθηκαν με αυτόν τον τρόπο; Προφανώς και ήταν η μουσική και το τραγούδι που τους έφεραν κοντά, αλλά τι αγαπούσαν οι ψυχές τους; Ίσως να αγαπούσαν τη γενναιοδωρία και να ήθελαν να δίνουν χαρά στον κόσμο με τις συναυλίες τους. Η αίθουσα άλλωστε ηλεκτριζόταν από ενέργεια όταν ανέβαιναν επί σκηνής. Και αυτό θέλησαν να το μεταδώσουν γυρίζοντας με τις περιοδείες τους ολόκληρο τον κόσμο και ηχογραφώντας δίσκους για τους κρατουμένους μέσα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Δεν είναι καθόλου εύκολο η αλήθεια είναι, να δώσει κανείς παραδείγματα για το τι μπορεί να αγαπάνε οι ψυχές που ερωτεύονται δυνατά.. Μήπως άραγε γνωρίζουμε κι εμείς οι ίδιοι τι αγαπάνε οι ψυχές μας; μπορεί να ξέρουμε ότι μας αρέσουν τα ταξίδια, ο χορός, η τέχνη, το γράψιμο, τα βιβλία.. αλλά τι αγαπάνε οι ψυχές μας βαθιά, και πέρα από απλές φαινομενικές εκδηλώσεις;

Ίσως τελικά η απάντηση να μην είναι τόσο απλή, για να παραμένει και ο έρωτας τόσο ανεξήγητος. Αν η απάντηση ήταν προφανής, τότε θα τον αναγνωρίζαμε εύκολα και θα ήταν εύκολο να τον ζήσουμε και να τον διατηρήσουμε ζωντανό. Όμως έτσι, θα έχανε την αξία του.

Νομίζω πως το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε κάποιον άνθρωπο που η αγάπη της ψυχής μας δεν μπορεί να εκφραστεί μαζί του. Που πνίγεται ή που δεν μπορεί να αναγνωριστεί. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο δύσκολο να ξέρουμε τι αγαπάνε οι ψυχές μας και οι ψυχές των άλλων ανθρώπων, γι’ αυτό και να είναι τόσο δύσκολο πράγμα ο έρωτας.

Από την άλλη, το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να σου συμβεί με κάποιον είναι να καταλάβει τι είναι αυτό που αγαπάει η ψυχή σου, ακόμα και αν δεν το έχεις καταλάβει εσύ. Να σε αγαπήσει ακριβώς γι’ αυτό, επειδή και η δική του/της ψυχή αγαπάει το ίδιο, ακόμα και αν δεν μπορεί να το κατονομάσει, ακόμα και αν του/της πάρει καιρό να το αναγνωρίσει συνειδητά. Τότε μπορεί να γεννηθούν έρωτες πολύ δυνατοί και δημιουργικοί.

Μπορεί τελικά οι σπάνιοι και ελάχιστοι έρωτες που παραμένουν δυνατοί για καιρό, να είναι αυτοί που χρειάζεσαι καιρό για να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε οδηγεί σε αυτούς. Σας εύχομαι λοιπόν να βρείτε τους ανθρώπους που οι ψυχές τους αγαπάνε τα ίδια πράγματα με τις δικές σας. Και να είναι ο έρωτας μαζί τους ένα διαρκές ταξίδι αποκάλυψης για όλα όσα αγαπάνε οι ψυχές σας.



1 σχόλιο:

  1. Χριστινάκι, έρωτας είναι η αντοχή του εαυτού σου όταν παίρνει την ιδανική απόσταση από τα πράγματα. Οπότε πρέπει να γνωρίζεις τις αντοχές σου και τα πράγματα. Όταν είτε δε γνωρίζεις τις αντοχές σου είτε εκτίθεσαι σε άγνωστα πράγματα, τότε πας γυρεύοντας να χάσεις τον εαυτό σου. Δηλαδή να χάσεις τον έρωτά σου. Γιατί να διακινδυνέψεις να χάσεις κάτι που τόσο πολύ επιθυμείς ? Γιατί να διακινδυνέψεις να χάσεις τον παράδεισό σου ? Γιατί ξέρεις ότι και ο παράδεισος και ο Σου είναι απλά είδωλα. Αλλά πολύ ευχαρίστως θα έφτιαχνες ένα είδωλο ακόμη. Πολύ ευχαρίστως θα το διέλυες κι αυτό. Οι ψυχές που ερωτεύονται δυνατά αγαπάνε το ελάχιστο. Μέσα σε αυτό το ελάχιστο, μπορείς να βρεις ασφάλεια, σταθερότητα και σιγουριά. Αλλά έτσι χάνεις τον κόσμο, τον ανασφαλή κόσμο. Και ποιος θέλει να τον χάσει, το μεγάλο πανηγύρι, τη μεγάλη γιορτή? Σαν βγω απ' αυτή τη φυλακή, κανείς δε θα με περιμένει. Αυτό που κάποτε είναι ο κόσμος σου, 2 μάτια, κάποτε το καθιστάς άκρως περιοριστικό μέχρι να ξαναθεωρήσεις άκρως περιοριστικό τον κόσμο και να ψάχνεις απεγνωσμένα 2 παλιά ή καινούρια μάτια. Κι ο κόσμος βέβαια ένα είδωλο είναι κι αυτός.Με τα όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό και με τα όσα πιστεύουμε μέχρι σήμερα, πιάστο αυγό και κούρεφτο. Οπότε στο ερώτημα what is life ? απαντούμε Life is life. Σα να λέμε απαγορεύονται οι ερωτήσεις. Αλλα μιας και επιτρέπονται, έστω και παράνομα ας κάνουμε μερικές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή